BIOGRAFIJA

Saša Lendero se je v letu 2006, s hiti kot so Metulj, Luna in Mandoline, prebila med najbolj zaželjene in najpopularnejše slovenske glasbenike. V naslednjem letu pa je s svojo mega uspešnico “Ne grem na kolena” in istoimenskim albumom dobesedno obnorela Slovenijo in osvojila sam vrh slovenske zabavne-pop glasbe.

Njena pot do najpopularnejše slovenske izvajalke lahkega popa je trajala kar nekaj let, med tem pa se je njena glasba spreminjala in se iz čistega zabavnega žanra preoblikovala v zabavni-pop s primesmi etno glasbe z različnih področij.

Čisti začetki segajo že precej pred leto 2000, ko je v založbi Megaton posnela pesem SKUPAJ MIDVA, ki je kljub takratni popolni anonimnosti izvajalke že našla pot v slovenski radijski eter.

Sledilo je sodelovanje z založbo Menart in popularnim pevcem zabavne glasbe Wernerjem, ki se je v sodelovanju s Sašo uspešno preizkusil tudi kot producent. Rezultat tega sodelovanja med leti 2000 in 2004 so bili trije studijski albumi: SAŠA, ČE BOŠ MOJ in ZATE NOČ ZAME DAN, s katerimi je pevka razširila svoj krog poslušalcev. Poleti dvatisoč četrtega leta sta Saša Lendero in njen partner ter aranžer in producent Miha Hercog z duetom SUNCE IZLAZI (avtor: Werner), na mednarodnem hrvaškem festivalu Marco Polo Fest, prepričljivo osvojila strokovno komisijo in publiko, ter dobila prvo nagrado strokovne komisije kot tudi prestižni GRAND PRIX.

Leto 2005 v Sašini karieri pomeni posebno prelomnico. Tisto leto se je produkcijsko namreč povsem osamosvojila ter na slovenskem izboru za evrovizijsko popevko (EMA 2005) s pesmijo METULJ, odličnega hrvaškega avtorja Andreja Babića (besedilo: S. Lendero, aranžma : M. Hercog) presenetila in šokirala slovensko javnost s svojim glasovnim razponom, interpretacijo in videzom. Osvojila je odlično drugo mesto, pesem pa je postala uspešnica.
Istega leta je poleti še enkrat presenetila s povsem drugim slogom, ko je na festivalu Melodije Morja in Sonca 2005 v revijskem delu premierno izvedla pesem LUNA, ki jo je zanjo v celoti napisal in aranžiral Miha Hercog. Poletni hit je bil rojen in je osvajal radijski in diskotečni eter vse do novega leta. Okronan pa je bil tudi z laskavim naslovom “Pesem poletja”, ki ga je na mednarodnem festivalu podelila Paprika TV.

Pozimi 2005-ega leta je Saša s posebno izdajo Božičnih pesmi “VESEL BOŽIČ” razveselila vse ljubitelje zimskih praznikovin njene glasbe.

Februarja 2006 je Saša ponovno nastopila na EMI in s pesmijo MANDOLINE (avtor: A. Babić/A. Babić, S. Lendero/M. Hercog) in s strani navdušenih gledalcev in poslušalcev prejela kar dvakrat maksimalno število točk, torej dvanajst, medtem ko jo je stroka namerno spregledala in ji ni dodelila niti ene same točke. Saša je torej zopet za las izgubila vozovnico za Evrovizijo in pristala na drugem mestu, ljudstvo pa se je ogorčeno spraševalo, kako je to sploh mogoče.
Mandoline so postale hit, poleg tega pa so na vsporednem tekmovanju ljubiteljev Evrovizije NFSC (National Finals Song Contest, na katerem pa sodelujejo vse pesmi iz vseh nacionalnih predizborov – torej več kot 400 pesmi) še pred finalnim večerom, prvič v zgodovini prinesle zmago Sloveniji, z velikanskim naskokom skoraj 100-tih točk prednosti (maksimalno število točk nam je naklonilo kar deset Evropskih držav) pred drugo uvrščeno Finsko melodijo. Mandoline so tako v Evrovizijskih Atenah vendarle slavile in postale ena največkrat poslušanih in zaželenih pesmi v tamkajšnjih klubih.
Istega leta je Saša z Mandolinami v krogu evrovizijskih navdušencev z Mandolinami slavila še enkrat in sicer z zmago na festivalu SECOND CHANCE, kjer je Slovenija na najvišji stopnički ravno tako stala prvič.
Očitno je bilo to Sašino zmagovalno leto, saj je bila v Cankarjevem Domu, na finalni prireditvi “Adam in Eva z napako” (PAPRIKA TV), proglašena tudi za najbolj simpatično medijsko osebnost leta 2006.

Istega leta je Saša pretresla Slovenijo z megahitom NE GREM NA KOLENA grškega avtorja N. Karvelasa, ki je s Sašinim čustvenim besedilom o neuklonljivosti človeškega ponosa postala prava himna in moto Slovencev in Slovenk, ter se brez dvoma zapisala med največje uspešnice deželice pod Alpami. Ko je izšla na istoimenskem albumu, je ta rušil prodajne rekorde in se še celo leto po izdaji obdržal povsem na vrhu uradne slovenske lestvice najbolj prodajanih plošč SLO TOP 30, kjer je večino časa kraljeval.

28. Oktobra 2007 je premierno predstavila povsem novo pesem, katere avtorja sta skupaj z Miho, poimenovala pa sta jo LEVINJA.